Det kan være svært at forholde sig til de mange forskellige produkter, der efterhånden har oversvømmet det danske marked inden for de seneste par år. Miljøvenlig tøjvask i alverdens former: flydende, fast, i pilleform og bær?! Det kan være uoverskueligt at vælge det produkt, der fungerer bedst til dine vaner, når man står over for et hav af forskellige muligheder. Vi vil derfor i dag lægge vægt på et af produkterne, der de seneste år har vundet indpas i danskernes hjem og hjerter, og langsomt begynder at overtage rollen som vaskemiddel i flere og fleres hjem: sæbebær, også kaldet sæbenødder, vaskebær og vaskenødder.
100% naturligt vaskemiddel
Sæbebær kommer fra Himalaya, hvor de vokser på store træer kaldet Sapindus Mukorossi. Bærrene producerer det naturlige sæbestof saponin, som er træets måde at beskytte dets frugter mod skadedyr. Et træ kan producere omkring 30-35 kg sæbebær om året. Når frugten er modnet, høster man den og tørrer den i solen. Derefter renser man skallerne og tømmer dem for frø, som kan genplantes. Det er disse skaller der også kaldes for sæbebær.
Saponinerne fra sæbebærrene har en skummende og rensende effekt, når de kommer i kontakt med vand. Netop derfor har de været i brug som husholdningsprodukt i Indien og Kina i flere århundreder, men nu er resten af verden også ved at få øjnene op for den miljøvenlige sæbe. Saponiner reducerer overfladespænding i vandet, fjerner fedt, pletter og snavs, og efterlader tøjet blødt, så der ikke er behov for skyllemiddel.
Hvordan anvender man sæbebær?
Anvendelsen er ganske simpel; man kommer en håndfuld bærskaller i en tynd bomuldspose, som kommer i vaskemaskinen med tøjet, og således fungerer skallerne som vaskemiddel. Det er omkring 5 bær man bruger per vask, og alt efter hvilken temperatur man vasker i, kan de genbruges et vist antal gange. Der kan nemt findes vejledning på nettet, hvis man er i tvivl om hvor mange sæbebær, der skal bruges til de forskellige slags vaske. Har man svært ved at vurdere hvornår saponinerne er opbrugt, kan man identificere sæbestoffet som en hinde på indersiden af bærrene. Når den ikke er der længere, og sæbebærrene fremstår blege, udtørrede og sprøde, så er det tid til at tage hul på nogle nye sæbebær!
Fordele ved sæbebær
Fordelene er mange ved sådan en miljøvenlig sæbe; den mest åbenlyse er selvfølgelig at sæbebærrene er fuldstændigt naturlige og ikke har skadelig kemi. De er derfor velegnede til allergivenlig tøjvask og er duftneutrale. En anden fordel er at sæbebærrene, som så mange andre bæredygtige produkter, også er økonomiske, så man kan spare en del penge i det lange løb. Der er foretaget forskellige beregninger, som estimerer dem til at koste en tredjedel af traditionelt vaskemiddel og altså ligge på cirka 70 øre pr. vask.
Udover det, består dens bæredygtighed også i at den kan bruges til at lave hjemmelavede rengøringsprodukter. Hvis man har modet og overskuddet til det, kan sæbebærrene bruges i hele husholdningen og man kan således få størst muligt udbytte af produktet. Der findes opskrifter på nettet på hvordan man kan lave en grundsæbe ud af sæbebærrene og derudfra lave diverse hjemmelavede produkter såsom barberskum, universalrengøring, badesæbe eller pletfjerner. Og det bedste er, at når man er færdig med bærrene, så kan man smide dem i bioaffald eller på komposten med god samvittighed.